Robot List



Select competition:

Please note the info is shown here in the language the team used, no translation is done


#19: Robotic Hand 1.0.2

Team: Kepler team, Organization: Gymnázium Jana Keplera, Home: Praha, CZ

This bioinspired low self-cost technology based on Arduino board is mainly aimed at people with hearing problems. But it’s application can be wider: it could be a massive help in studying the sign language. The program of the robot includes a library of sign language which allows the robot, controlled by micro servo motors placed inside the box, to reproduce words and even the whole phrases using a set of different finger movements.

The user enters the words he wants to display using a keyboard, which first leads to displaing the text on the LCD display and then to reproducing it by the hand itself. The robot works from autonomous power supply. The further project development includes connecting a Voice input module and elements of Artificial Intelligence based on replenishing database. This should help to amplify the application area of the device. The third stage supposes connecting the Robotic Hand to the Internet, which would allow to use Google stt/tts functions.

Supposing you are interested in our project, it would be a great pleasure for us to meet a sponsor who would support it’s development and promotion.
You can contact us by e-mail: dmivit98@gmail.com

Download poster


#30: Arexx Yeti

Team: Drhoveláci, Home: Drhovle, CZ

Toho to robota jsem si sám postavil a naprogramoval,aby chodil,vyhýbal se překážkám. Řídicí mikrokontrolér je mikroprocesor AVR řady ATMEGA kokrétněji ATMEGA 8.
Robot využívá ke chůzi 2 modelářská serva, z niž jedno nohy posouvá a druhé zvedá. Jinak pro detekci překážek má k dispozici Ultrazvukový senzor.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#31: Luaík

Team: Drhoveláci, Home: Drhovle, CZ

Tento robot je nejnovější z mé stáje, programuje se buď ve Arduino ide nebo v jazyku LUA.
Je tvořen deskou Nodemcu s čipem ESP 8266 a motor shield s H-můstkem L293 a s podvozkem a má na sobě crash senzor,který používá,k detekci nárazu couváním na překážku. K detekci překážek před sebou ultrazvukový senzor. Postupně hodlám robota vylepšovat.
K pohonu využívá 4 DC motůrky s převodovkou.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#38: Automatický dávkovací systém pro úpravu vlastností

Team: 3PI Follower, Organization: SPSS BRNO,SOKOLSKA 1, Home: Brno, CZ


#43: MSE 6

Team: prosecaci, Organization: Střední průmyslová škola na proseku, Home: Praha, CZ

Robot je postaven z překližky. Obsahuje spoustu senzorů např: senzor světla, senzor doteku, senzor přiblížení, senzor teploty aj..) Je vybaven reproduktory a barevnou hudbou. Celá sestava je řízená aplikací v telefonu přes bluetooth.

Stavba robota trvala přibližně rok a jedna se již o druhou verzy která díky lepší konstrukci bude umožnovat autonomní jízdu.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#44: R2D2

Team: prosecaci, Organization: Střední průmyslová škola na proseku, Home: Praha, CZ

Robot je postaven z překližky. Je řízený bezdrátově přes qaplikaci z tefefonu. obsahuje celou řadu senzorů od senzoru světla až po senzor nebezpečných plynů.

Dále je vybaven reproduktory ovládané taktéž z telefonu. S R2D2 je dokonce možné si potřást pravicí či si od něj nechat přečíst pohádku.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#81: 234

Team: ShortTimers Blansko, Home: Blansko, CZ

Stávající verze je již několikátým vylepšeným typem robota. Je to veterán robotických soutěží. V rámci Robotického dne to pro něj ale bude premiéra. Pod názvem 234, což mimochodem bylo startovní číslo robota na mezinárodní soutěži v polském Rybniku, se skrývá řídící robot a jeden menší robot. Ten je s centrálním zařízením spojen pomocí USB. Vývoj robota začal asi před půl rokem, a trvá dodnes. Celkem na něj padlo okolo 2000 součástek.
Stejně jako předchozí verze má vícero funkcí, jejichž počet stále narůstá. Většina funkcí pracuje buď s kamerou nebo s LEGO senzory. Zapracovali jsme zejména na uceleném, realistickém designu a vyladěném programu. Celý robot, konstrukce i program, je čistě naším nápadem, který jsme i sami realizovali. Oproti ostatním konkurentům disponuje značným množstvím originality. Řídící jednotkou je několik kostek LEGO Mindstorms EV3 Intelligent Brick. Program byl vytvořen v programovacím prostředí LabView. Rozhodně Vám doporučuji najít si v Kongresovém centru naše stanoviště.

Download poster


#90: BB 8 (kit: Lego (mixed control bricks))

Team: Mazúr Company, Organization: ZŠ Mariánska Prievidza/GVBN Prievidza, Home: Handlová, SK

Robotická hračka – zvláštny guľatý astromechanický droid zo Stars Wars VII: Sila sa prebúdza. Robot pohybujúci sa otáčavým pohybom, ktorý zabezpečuje podložka, súčasť projektu Legendy. Telo sa otáča a hlava zostáva v stabilnej polohe na povrchu BB-8. Zabezpečenie stability – magnetická sila pôsobiaca na hlavu BB-8 musí byť primerane veľká gravitačnej a odstredivej sile. Využitie na hodine fyziky.

Robotic toy – unusual spheric astromech droid from Stars Wars VII: Force Awakens. Robot moving by rotating movement, which provides the base, part of project LEGENDS. Body rotates and head stays in stabile position on top of BB-8. Provision of stability – magnetic force (pun intended) affecting head of BB-8 must be adequately large to gravity and centrifugal force (again). Usage on physics lessons.

Download long description

Download poster


#91: Legendarium (kit: Lego EV3)

Team: Mazúr Company, Organization: ZŠ Mariánska Prievidza/GVBN Prievidza, Home: Handlová, SK

LEGENDARIUM – geolokačná hra Prešovského samosprávneho kraja. Robot simuluje účasť v hre Legendarium. Propaguje super geolokačnú hru Prešovského kraja – www.legendarium.info. Robot sa pohybuje po Prešovskom kraji a spoznáva jeho legendy. Využitie na hodine geografie, slovenského jazyka a dejepisu.

LEGENDARIUM – geolocation game of the autonomous region of Prešov. Robot simulates participation in game Legendarium. Propaguje super geolocation game of Prešov region – www.legendarium.info. Robot moves on Prešov region and gets to know its legends. Usage on geography, slovak language and history lessons.

Download long description

Download poster


#92: Chevrolet Camaro EV3 (kit: Lego EV3)

Team: Mazúr Company, Organization: ZŠ Mariánska Prievidza/GVBN Prievidza, Home: Handlová, SK

Robotické auto, súčasť projektu Legendy. Auto na diaľkové ovládanie inšpirované skutočným modelom. Americký automobil vyrobený značkou Chevrolet. Inšpirácia pre budúcich dizajnérov. Návrh predajného LEGO modelu. Dizajnérsky kúsok – robotické auto so svietiacimi prednými i zadnými svetlami.

Robotic car, part of project LEGENDS. Remote-controlled model inspired by real car. American automobile made by brand Chevrolet. Inspiration for future designers. Design of saleable LEGO model. Designer piece – robotic car with luminous front and also rear lights.

Download long description

Download poster


#110: Tank

Team: fuzzy logic, Organization: University of Southampton, Home: Southampton, GB


#126: RC Tank (kit: Lego (mixed control bricks))

Team: HobbyBrick, Organization: Hobby centrum 4, Home: Prague, CZ

Dálkově ovládaný tank sestavený kompletně ze stavebnic LEGO. Založený na programovatelné kostce LEGO MINDSTORMS NXT, pro pohyb a otáčení využívá tři motory, pro detekci překážek ultrazvukový senzor. Osvětlení tanku je řešeno led diodami Power functions. Kostka je dálkově ovládaná pomocí gamepadu připojeného k počítači, počítač s kostkou komunikuje přes Bluetooth. Přes vlastní software jsou odesílány do kostky povely pro pohyb a zpět získávaná data ze senzorů.

This info should be longer but the team did not write it yet.


#132: SOLAR TRACKER (kit: Lego EV3)

Team: SOLAR TRACKER, Organization: “Maurogeneio” EPA.L. (vocational shool) Samou, Home: Samos, GR

Solar tracker is a mini robot that aims maximize the power production of a solar panel. The robot consists of: a) the Lego EV3 brick, b) two servomotors, c) a color-light sensor, d) a solar panel and e) a number of Lego bricks and cables. It is a small robot that aims to detect the angle the sun hits the earth. The light sensor is attached to the first motor. The solar panel is attached to the second motor. The purpose of the detection is to rotate a solar panel so as to maximize energy production.
The motor rotates 360 degrees clockwise using a step of 5 degrees. Incoming light intensity is measured for each step. The angle, maximum light intensity was received, is used to rotate the panel (attached to the second motor) to the same direction so that it receives maximum sunlight and thus produce more energy. Then the first motor rotates counterclockwise 360 degrees to its original position waits for a few seconds and repeats the measurements to adjust the solar panel.
The robot requires a manual calibration before starting the software so that the light sensor and the solar panel are both pointing to the same direction. It is a prototype that could be used for portable solar panels.
Two tests were performed to evaluate the robot. The first test was performed in the laboratory and the robot task was to track an electric powered light. The second test was performed in open space in a sunny day under real conditions. Both tests showed that the panel was approximately turning to the expected angle. A voltmeter was connected to the solar panel and output voltage was measured. Both tests showed an increased voltage measurement.
The team consists of three students that study informatics in the secondary school (vocational school) of Samos. They are interested in software programming and robotics. Preparation for Robotic Day 2017 was a chance to apply their programming skills in the a real world application.

Download long description

Download poster


#138: Hydroponie

Team: Kepler team, Organization: Gymnázium Jana Keplera, Home: Praha, CZ

Everyone needs a vacation from time to time. But what about your plants during the time you are away? Some can last a long time without water, but other ones need weekly or even daily care. If you are going away for a trip, you need to ensure that your plants will receive enough water to survive your absence.

Now there is a solution. Fully automatic plant watering system Hydroponie based on NodeMCU ESP8266 and an IoT app will help you to manage with this problem. Basically, temperature, lightning, soil and air humidity are analyzed by the system. Based on those data, the Hydroponie will decide whether it needs to water the plants or not. Data could be accessed by the owner from any point of the world through the Internet.


#157: Koncept průmysl 4.0 – Model robotického pracoviště

Team: Xenar, Organization: Gymnázium a SOŠ, Podbořany, p.o., Home: Podbořany, CZ

Robotické pracoviště se skládá z modelu automatické, sloupové, karuselové vrtačky doplněné o regulaci otáček, modelu automatického skladového hospodářství s 3-osým zakladačem, modelu 3-osého manipulátoru, doplněného sestavou pásových dopravníků a modelu automatického sloupového jeřábu s pohyblivou kočkou a hákem.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#158: 4WD Arduino Rover

Team: Xenar, Organization: Gymnázium a SOŠ, Podbořany, p.o., Home: Podbořany, CZ

Model čtyřkolového robotického podvozku, pracujícího v autonomním režimu (schopnost reagovat na překážky) nebo ovládaného pomocí bezdrátových technologií (bluetooth, wifi …) s využitím mobilních zařízení Smartphone (Android, iOS) – G – senzor.

This info should be longer but the team did not write it yet.

Download poster


#167: Vaječňák

Team: kittylab, Home: Praha, CZ

Snažili jsme se postavit robota, který se bud schopen pohybovat, půjde ovládat dálkově, půjde sestavit bez dílny bez speciálního nářadí, v kuchyni na stole a nebude moc drahý.
Vaječňák je vybudovaný na tříkolém podvozku, dovede jezdit dopředu a dozadu a zatáčet a dá se ovládat běžným dálkovým ovládáním, jaké se používá třeba na televizi.

This info should be longer but the team did not write it yet.


#172: Tr3ťák (kit: Lego EV3)

Team: Robotický klub ZŠ Heuréka, Organization: ZŠ Heuréka, Home: Praha, CZ

​V naší škole Heuréce trávíme odpoledne v klubech. Čtvrteční odpoledne věnujeme stavěni robotů. Na hráni máme stavebnice Lego Mindstorms EV3 Education, z kterých stavíme někdy podle návodu a někdy podle naší fantazie.

Já jsem si postavil auto na dálkové ovládání podle vlastních nápadů. Mám tam několik vychytávek jako jsou natáčecí světla podle volantu, dva motory a diferenciál pro pohyb auta dopředu a dozadu a taky sekačku s třemi ozubenými koly. Dálkové ovládání je taky z Lega, postavené podle návodu z krabice k Lego Mindstorms Education.

Download poster